I budsjett-forslaget til Nordland Fylkeskommune foreslås det fullt kutt i støtta til Lofoten- og Vesterålen Orkesterforening, sammen med en rekke andre kutt som rammer hardt i kultursektoren i regionen vår. LVO og andre aktiviteter som disse midlene har gjort mulige er i stor grad drevet på dugnad og ved hjelp av en stor dose idealisme. Kuttene som Nordland Fylkeskommune nå foreslår vil ramme hardt og lokalt.
Og enda verre: Kuttet vil kunne føre til at orkesteret må legges ned etter 40-årsjubileet neste år. LVO har i de siste 30 årene vært drevet etter en økonomisk spleiselagsmodell der alle kommunene i Lofoten og Vesterålen trofast gir et årlig tilskudd pr. innbygger, egeninntekter og dugnad i orkesteret, samt et årlig tilskudd fra fylkeskommunen. Avtalen med kommunene forutsetter at fylkeskommunen er med. Totalutgiftene tilsvarer lønn til 1 ½ musiker i Oslo-filharmonien.
For et par uker siden var LVO, sammen med mange andre, bidragsytende i den offisielle åpningsforestillinga til Kulturfabrikken – Vesterålens nye storstue. Som siste nummer satt orkesteret på scenen og spilte sammen med Hugo Hilde, en av de store talentene som har vokst opp i orkesteret. Dette viser at orkesteret fortsatt er potent, i god drift og fortsatt fostrer opp mange strålende talenter, samtidig som det gir unge talenter, profesjonelle musikere og voksne amatører en unik mulighet til å spille sammen i et stort og mektig orkester.
Unge musikere og unge talenter som til daglig mangler en arena og et miljø rundt seg får dermed viktig faglig påyll, erfaring og inspirasjon til å jobbe videre på sitt instrument. Utallige profesjonelle musikere har vokst opp i dette orkesteret. Mange av disse er fortsatt innom orkesteret som støttemusikere den dag i dag, og bidrar til videre inspirasjon for kommende generasjoner. I løpet av en toårig syklus har vi besøkt alle kommunene i Lofoten og Vesterålen. Til neste år fyller vi 40 år og har en jubileumsturné planlagt. Vi driver også jevnlig med juniorsamlinger – der nivået senkes noe slik at alle fra åtte – niårsalderen kan få oppleve det å sitte i et ordentlig symfoniorkester. For et års tid siden hadde vi den største juniorsamlinga så langt, leda av Alexander Rybak. Med over 100 musikanter i alle aldre samlet på scenen i Øksneshallen var dette virkelig et skue! Stor stas for mange av de deltagende.
På mange måter er LVO et umulig foretagende, både økonomisk, praktisk og musikalsk. Som navnet tilsier rekrutterer vi fra et stort geografisk område, ja, kanskje er vi Norges største orkester. I geografisk utstrekning, i det minste. Med medlemmer både fra Sørvågen i sør og til Andenes i nord sier det seg selv at det er en ganske massiv oppgave å få samla alle sammen. Likevel så møtes orkesteret fire ganger i løpet av året på ulike steder i Lofoten og Vesterålen. Etter en intens men trivelig øvingshelg presenteres resultatet gjennom en konsert på søndags ettermiddag, som oftest på steder og i lokaliteter som ikke før har hatt besøk av et symfoniorkester.
Det er ingen som tjener seg rik på LVO. Alle som bidrar, profesjonelle så vel som amatører, gjør det fordi de synes det er gøy og viktig å formidle symfonisk musikk til innbyggerne i Lofoten og Vesterålen. Det blir et paradoks for oss i LVO at når nye, flotte bygg for kultur nå bygges opp rundt i regionen vår så kommer kuttene på samme tid. Når Nordland Fylkeskommune nå velger å foreslå å kutte støtta så begynner man å røre ved et skjørt spleiselag som har skapt bemerkelsesverdige kulturelle verdier i regionen vår over flere tiår. Det skal ikke mye til før hele tilbudet er rasert. Da er det fristende å tenke tanken at sentraliseringstendensene også gjelder på kulturfeltet i Nordland Fylkeskommune.